Memoria, atenţia şi capacitatea de relaxare pot fi antrenate la fel de uşor ca muşchii. Tehnica este însă controversată şi încă în cercetare.
Creierul poate lua lecţii de concentare, atenţie sau relaxare pentru a învăţa să se autoregleze şi să funcţioneze mai eficient.
Antrenamente care vindecă
Vasiliu spune că a lucrat până acum doar la „cazuri grele“, oameni cu afecţiuni, nu cu persoane sănătoase, dornice să-şi îmbunătăţească performanţa creierului. Dar a ajutat un student să ia un examen, cu antrenamente pentru atenţie.
„L-am lăsat să vadă un film întreg – a văzut un film de o oră în două ore - dar a doua zi a fost foarte mulţumit. A luat 10 foarte uşor pentru că s-a putut concentra“ , explică Vasiliu. Liviu Dragomirescu, de formaţie matematician, specializat în SUA în „antrenarea undelor cerebrale“, spune că a rezolvat 11 cazuri cu aceste tehnici: de anxietate cu atacuri de panică, dureri cronice, dependenţă de fumat sau insomnie cronică.
„Brain fitness este un concept care te face să te simţi şi să funcţionezi bine, dacă ai toţi parametrii în limite normale“, explică Roxana Vasiliu. Este util celor depresivi, anxioşi, care au probleme de atenţie, de concentrare sau care nu se pot relaxa, dar îi poate ajuta şi pe cei care au tulburări mai grave, cum ar fi cele de memorie sau chiar boala Parkinson.
Conceptul, controversat dar din ce în ce mai popular în SUA şi în vestul Europei, este aproape inexistent în România, spun şi Vasiliu şi Dragomirescu. Nu există specialişti, pentru că nu se pot forma decât afară, iar cursurile, programele şi cărţile sunt foarte scumpe. Dar este şi o problemă de mentalitate, pentru că românii sunt obişnuiţi cu „pomenile“, nu să se ajute singuri, explică Dragomirescu.
Prima clinică de fitness emoţional
„Fitness-ul emoţional înseamnă, la nivel de concept, să lucrezi cu tine, să te dezvolţi“, explică Bogdanka Militescu, care a înfiinţat, în 2007, prima clinică din România specializată pe fitness emoţional, Heartmony.
Scopul antrenamentului este să schimbe răspunsul emoţional generat de anumite situaţii, „de anxietate, de stres, suprasolicitare, vorbit în public“, din negative în pozitive. „Prin acest fitness emoţional tu creezi un nou pattern“, adică înveţi să ai, automat, o reacţie emoţională pozitivă. „Exact cum înveţi să dansezi sau să mergi pe bicicletă.
Asta presupune o muncă susţinută şi de lungă durată“, explică specialistul. Sunt exerciţii prin care înveţi să respiri pentru a te relaxa şi să-ţi retrăieşti emoţiile pozitive -sentimentele dintr-o situaţie de apreciere, dragoste sau compasiune - atunci când eşti stresat sau anxios.
Astfel, se creează la nivelul creierului un „muşchi mental“. Studiile au demonstrat că e nevoie de sedinţe o dată la două săptămâni timp de circa patru luni şi antrenament individual zilnic pentru a crea un nou reflex
condiţionat.
Neurofeedback-ul
Dr. Mihaela Rodica Frunza
Neurofeedback-ul este considerat un antrenament al undelor cerebrale.
Creierul uman produce in permanenta impulsuri electrice numite unde cerebrale care se pot masura dupa amplitudine si frecventa. Frecventa determina incadrarea undelor in unde delta, teta, alfa, beta(joase, medii , inalte),iar din combinatia lor rezulta diferite stari de constiinta:starea de veghe, relaxare, anxietate, panica, visare,...
Undele beta sunt produse normal de creier in stare de veghe, cand suntem focalizati, concentrati pe rezolvarea de probleme , sunt deci caracteristice gandirii logice, fiind atenti la lumea inconjuratoare.In cazul surplusului apare stare de panica cu respiratie accelerata, scaderea concentrarii, puls rapid.
Undele alfa caracterizeaza starea normala de relaxare ,avand atentia in interiorul nostru, cu ochii inchisi sau deschisi ,cu privirea defocalizata,in care ne folosim capacitatea de a construi imagini sau de a vizualiza , fiind detasati de lumea exterioara, o punte de legatura cu subconstientul nostru, moment in care putem folosi autohipnoza .
Cand aceste unde sunt in exces , in stare de veghe, apare deficitul de atentie al copiilor si adultilor cu ADD, ADHD , cu tendinta de evadare din prezent.
Undele teta reflecta o strare alterata a constiintei, care apar in somnul paradoxal (REM), permit vizualizarea benefica, inspiratia creatoare; in starea de veghe apar in deficitele de atentie.
Undele delta definesc cele mai profunde nivele ale relaxarii psihosomatice , sunt cele mai lente unde, apar in somnul profund, fara vise,stari puternice de extaz.
Cand toata aceasta activitate electrica a creierului este in armonie si cele doua emisfere cerebrale actioneaza unitar, noi suntem focalizati in starea de veghe spre solutii, suntem flexibili si ne adaptam cu usurinta provocarilor din mediu, invatam cu usurinta si memoria noasta recenta este foarte buna.
In starea opusa, cand exista cresteri de amplitudine a undelor nemaifiind o armonie , apar stari modificate de constiinta pe care le armonizam sau le antrenam cu aparatele de neurofeedback.Unele dintre acestea folosesc jocuri video, trainerul alegand , in functie de patologie, care unde le antreneaza; in acest caz este nevoie de un diagnostic prealabil si de experienta trainerului care alege undele.
Programul de la Institutul Zengar , NeurOptimal, lasa creierul sa aleaga singur calea care i se potriveste de a se armoniza, acesta primind informatii life despre ce tocmai a facut.
Cum decurge o sedinta: se inregistreaza EEG prin sase electrozi asezati parietal si pe urechi, copiii vizioneaza desene animate sau muzica, dupa caz, adultii asculta muzica de relaxare, sau vizioneaza un film, pot sta cu ochii deschisi sau inchisi, cum doresc, iar sedinta dureaza progresiv, incepand cu 15 min, pana la 35 min; se fac in general 20 sedinte cu cresterea lor in functie de patologie, sau repetarea lor dupa o perioada.
Cui se adreseaza?
Oricarei persoane care doreste sa-si creasca performantele: studenti inainte de sesiune, scolari cu deficiente de invatare,stari de oboseala, pana la diferite patologii:ADD, ADHD, EPILEPSIE, AUTISM, DEPRESIE, ANXIETATE, ATACURI DE PANICA, PTSD, ALZHEIMER, ACCIDENTE VASCULARE CEREBRALE , DILACERARI CEREBRALE DUPA ACCIDENTE, LEUCONEVRAXITA, INSOMNIE, PARKINSON , PSIHOZE,
TICURI..MIGRENA..
TICURI..MIGRENA..
Share
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Comenteaza: