Pagina's

donderdag 18 juni 2009

Juristi deghizati in pacienti, solutia impotriva "spagii" din spitale


De la 1 iulie, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa trimita in spitale echipe de medici sau juristi deghizati in pacienti.

Acestia vor fi dotati cu reportofoane si camere de filmat, si vor avea rolul de a-i inregistra pe medicii si pe asistentele care accepta "spaga" din partea bolnavilor urmand sa faca rapoarte. In functie de aceste rapoarte, cadrele medicale vor primi sanctiuni administrative si chiar se va ajunge la desfacerea CM. Ion Bazac, ministrul sanatatii a mai anuntat ca aceia care vor lucra in structura de control a medicilor vor urma cursuri de specializare.
Decizia i-a cam luat prin surprindere pe medici, care nu o vad cu ochi buni. "Este penibil ce se intimpla! in loc sa rezolve problemele reale din sistem, Ministerul Sanatatii umbla dupa vinatoarea de vrajitoare. Acum zece ani, tin minte ca a mai fost o situatie asemanatoare. In spitale nu existau materiale sau medicamente, insa medicii erau urmariti daca primesc spaga", a declarat dr. Lucian Popa, directorul Spitalului de Urgente iasi.
Cele mai vizate vor fi sectoarele chirurgicale, unde se banuieste ca spagile catre personalul medical sint frecvente.
"Colegiul Medicilor ar trebui sa fie institutia care sa-i verifice pe medici. Nu cred ca de aceasta are nevoie sistemul sanitar la aceasta ora", ne-a spus prof. dr. Stefan Georgescu, seful Sectiei II Chirurgie de la Spitalul "Sf. Spiridon" Iasi.
Medicii mai sustin ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa le mareasca salariile.
"Ministerul Sanatatii ar trebui sa caute solutii pentru a mentine personalul in spitale, pentru ca in stilul asta sistemul sanitar va ramine fara cadre medicale. Ar trebui sa se intrebe de ce toate posturile scoase la concurs pentru medici nu se ocupa. Sa mareasca salariile de la infirmier pina la profesor universitar si dupa asta au motiv sa ne verifice! Ministerul Sanatatii nu este in stare sa asigure conditiile normale in spitale, insa intotdeauna a avut grija sa vineze medici", ne-a declarat prof. dr. Dragos Negru, seful Clinicii de radiologie din cadrul Spitalului "Sf.Spiridon" Iasi.
Reprezentatii Colegiului Medicilor ameninta ca vor reactiona dur daca aceasta masura va fi pusa in aplicare.
"Nicaieri in lume nu exista o astfel de structura care sa controleze medicii. Ministerul Sanatatii nu a anuntat Colegiul Medicilor ca ar vrea sa trimita agenti sub acoperire prin spitale. O asemenea decizie va afecta in special relatia medic-pacient. Medicii vor vedea pacientii ca pe niste posibili suspecti, iar bolnavii ii vor privi pe doctori ca pe niste infractori", a aratat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Parerile pacientilor sint impartite.
"Nu cred ca aceasta masura va duce la disparitia plicului pus in buzunarul medicului. Nu cred ca asta este problema acum. Am auzit ca ne pun sa platim daca o sa aveam nevoie sa ne internam in spital", ne-a spus dl Constantin Sava, care este internat la Clinica de Oncologie de la Spitalul "Sf.Spiridon". Alti bolnavi cred ca se face numai tam-tam. "Ar fi bine daca am scapa de spaga din sistem, insa am senzatia ca ea se transmite din generatie in generatie. Nu exista o solutie pentru a fi stirpita", crede Fanica Dacu, pacienta la Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului "Sf.Spiridon".
E greu de crezut ca "agentii 007" vor gasi solutia unei probleme majore a sistemului sanitar romanesc. Macar si pentru ca nu pot acoperi toate spitalele din Romania!
In schimb, vor agita spiritele, in vreme ce romanii, inventivi din fire, vor sti cum sa le ocoleasca ochii vigilenti cind va veni vorba de atentii pentru diverse servicii medicale. De altfel, faptul ca oficialii ministeriali au anuntat masura, in loc sa pastreze secretul macar pina la prima captura, dovedeste ca e vorba mai mult despre o lovitura de imagine.

Cine e mai vinovat: cel care dă sau cel care ia spagă?
Românii se arată indignaţi de cutuma „plicului cu bani”, însă continuă să se complacă în astfel de situaţii. De la funcţionari publici şi vameşi, la medici şi preoţi, „micile atenţii” au devenit o normalitate, blamată însă doar la nivelul discursului. De câte ori nu aţi „grăbit” eliberarea unui act important? De câte ori aţi mers la un control medical fără să vă gândiţi înainte ce “atenţie” să oferiţi medicului sau asistentei?
Romania e tara in care s-a inventat sloganul... "cine-i harnic si munceste, ori e prost, ori nu gandeste"... cred ca natiunea a raspuns mai coerent decat putem raspunde noi unor acuze ce bantuie in lumea pseudocivilizata din Romania.

Sursa Evenimentul