Pagina's

maandag 22 december 2008

De ce nu vine Mosul la unii

Rutina in cuplu, tratata la psiholog


Consilierea de cuplu este o solutie pentru partenerii care se confrunta cu probleme de infidelitate, violenta, rutina sau daca nu mai suporta sa stea sub acelasi acoperis cu parintii sau socrii.
Orice problema poate fi scoasa la iveala si rezolvata daca partenerii iau in serios sedintele la care participa si daca nu sunt ignoranti fata de sarcinile pe care le au de indeplinit.
Infidelitatea dintre parteneri, violenta din cadrul cuplului, insecuritatea materiala si convietuirea cuplului cu parintii sau socrii sunt cele mai intalnite cazuri care ii determina pe parteneri sa apeleze din ce in ce mai des la consilierea de cuplu, ne povesteste psihologul Ilie Marinescu.
Dezvoltarea si educatia pe care vor sa o ofere copiilor este principalul motiv pentru care se cearta in general cei doi soti.

Infidelitatea si indiferenta, inamicii vietii in doi

Rutina le da si ea batai de cap persoanelor casatorite pentru ca obisnuinta duce, de cele mai multe ori, la infidelitate. Indiferenta unuia dintre parteneri reprezinta o alta problema pe care psihologul a intalnit-o la partenerii care fac consiliere la cabinetul sau si care da batai de cap cuplurilor.
Consilierea de cuplu este o solutie care vine in intampinarea problemelor cu care cei doi parteneri se confrunta de-a lungul vietii, indiferent daca acestia sunt casatoriti sau nu.

Pentru solutionarea acestora, ei sunt pusi fata in fata sa-si expuna problemele care ii framanta, iar consilierul ii ajuta sa descopere gandurile irationale. De asemenea, la aceste sedinte sunt evaluate starile afective si se incearca gasirea solutiilor care sa le schimbe comportamentul-problema.

Intregul interviu, care se face cu un consilier de cuplu, conduce, in functie de obiectivele propuse in cadrul sedintei, la constientizarea asupra aceleiasi situatii de catre clienti, uneori foarte diferita. "Urmarind in timp evolutia relatiilor, este un fapt imbucurator sa constat ca, in urma consilierii, multe relatii s-au imbunatatit sau au intrat pe un nou fagas", subliniaza psihologul Ilie Marinescu.

Impreuna putem gasi soluţiile problemelor sau situaţiilor fără ieşire


- să te deschizi afectiv şi să îti exprimi sentimentele într-un mod armonios.
- sa iti intelegi sentimentele, să iti deschizi inima şi să ai încredere în trăirile proprii şi în împărtăşirea lor.
- să conştientizezi aceste trăiri, să le poti controla şi transforma pe cele negative chiar în opusul lor, îndrumându-te să gasesti soluţii.
- te putem indruma către maturizarea emoţională, deschizându-ti căi directe şi creative pentru a o atinge
- iti putem oferi susţinerea şi ajutorul necesare pentru a te putea exprima şi trăi cu adevărat sentimentele.
- să realizezi echilibrul între funcţia suprasolicitată a mentalului şi celelalte funcţii ale psihicului uman.
- sa gandesti pozitiv, fapt ce determina in viata ta claritate şi precizie mentală, astfel încât sa poti atrage în viaţa ta tot ceea ce este benefic şi sublim.
- sa iti impartasesti cu claritate ideile faţă de ceilalţi şi să iti formulezi un plan de viaţă raţional, bazat pe principii sănătoase.
- te putem sustine sa ramai într-o atitudine de deschidere mentală şi să iti îmbunătăţesti permanent viziunea despre viaţă şi oamenii care te inconjoara.

Consiliere de cuplu online

Aveti nevoie de Psihoterapia relatiei de cuplu atunci cand:

- Traiti sentimentul ca ceva merge ,,rau in relatia de cuplu, insa evitati sa va confruntati cu problema (frecvent se intampla ca unul sau amandoi partenerii sa nege ca ar avea o problema);
- Recunoasteti ca aveti o problema insa aveti dificultati in a identifica problema/problemele sau a pune punctul pe I sau in a cadea de acord in privinta acesteia;
- Va simtiti coplesita/coplesit de atmosfera negativa din relatia de cuplu si sunteti aproape gata sa renuntati sa mai sperati la inbunatatirea ei. Simtiti ca parca nu mai merita efortul sa salvati relatia.
- Nu reusiti sa stati de vorba despre problemele dvs chiar si atunci cand sunteti capabili sa le identificati si sa va puneti de acord asupra lor. Poate ca sunt teme prea dureroase ca sa poate fi aduse la suprafata si atunci preferati sa nu deschideti ,,cutia pandorei;
- Cand incercati sa discutati despre una dintre probleme descoperiti ca mai rau faceti relatiei (sfarsiti prin a va certa/supara/intoarce spatele/tranti usa dupa voi);
- Sunteti atat de furiosi unul pe celalalt incat vreti sa va faceti rau/sa va razbunati mai mult decat sa va focusati pe rezolvarea problemei;
- Incercand sa faceti fata problemei, descoperiti ca de fapt incercati sa va distrugeti unul pe celalalt;
- Sunteti in lupta de putere permanent si in cautarea superioritatii;
- Ati descoperit infidelitatea din partea patrenerulu/partenerei, ati pierdut increderea in ea/el insa doriti sa salvati relatia;
- Unul dintre dvs are o suferinta psihologica/psihiatrica;
- Exista violenta domestica si ati dori sa puneti capat unui astfel de comportament daunator.