Pagina's

dinsdag 2 juni 2009

Dezalcoolizarea o rusine?


Am cautat pe google niste clinici de dezalcoolizare in Iasi, insa am gasit doar una in Iasi: Spitalul Clinic de Psihiatrie "SOCOLA" Iaşi.

In Iasi se gasesc din ce in ce mai multe cabinete de psihologie insa astea nu le ajuta oarecum pe alcoolici.
Ma preocupa aceasta problema fiiindca din ce in ce mai des intalnesc alcoolici.
Duminica de exemplu, in statia de la Podul de Piatra, cobor din autobuz si vad un tanar foarte precipitat ducandu-se spre un m
osulet de vreo 50 de ani,injurandu-l.
Primul lucru ce mi-a trecut prin cap: uite mai, se ia de tine si ziua mare golanii de pe strada, si-am intors capul curioasa.. si cand vad..
Mosuletul era descheiat la prohap intentionand sa-si faca nevoile acolo.
In statie mai erau calatori ce asteptau autobuzul, nu doar tanarul si prietena lui.

Tanarul revoltat, s-a dus spre el sa-l pocneasca, insa asta nu l-a determinat pe mosulet sa se rusineze de fapta lui.
Nu a continuat "sa continue ce sa inceput", ca-si lua o bataiee, la cat de nervos era tanarul.. dar nici nu si-a incheiat prohapul.
Nedumerirea lui cea mare era ca "ce treaba are" tanarul cu el, de ce nu-l lasa in pace.


Tot in ziua respectiva intr-un autobuz foarte aglomerat, in care eram, care venea de la gara si se ducea spre Piaţa Nicolina, niste indivizi sub influenta alcoolului, ce miroseau de departe a transpiratie, faceau o galagie..
Acestea se amuzau pe faptul ca deabia asteapta sa vina controlorul sa ii spuna ca n-au bilet, ca din cauza aglomeratiei nu au putut ei sa mearga in fata la sofer. Insa nu s-au gandit ca exista tonete RATP.

Pe scara autobuzului ingramaditi stateau 2 politisti.
Au ignorat chicotele betivilor ca <<doar traim in Romania>> ce naiba tre sa ne obisnuim, nu-si pun ei mintea cu taranii astia..si si-au vazut mai departe de drum.
Eu i-am zis prietenului vazand aceasta:
"-Vezi daca mergem cu autobuzul si nu pe jos?"
El mi-a reprosat ca de ce nu le-am zis eu vreo cateva "beţivilor" si ca la fel ca mine nici ceilalti calatori nu si-au pus mintea, suportand in continuare mirosul si galagia.
Noi am mers doar 2 statii, am avut mare noroc..
Insă organele legii au mers in continuare ...asa.
Daca toti nu fac/spun nimik, si toti isi vad mai departe de drum, ignorand piedicile, atunci de ce ne mai miram ca traim intr-o astfel de tara?

Eu ii promit prietenului meu, ca daca ma fac politista si vad una ca asta, sub nici o forma nu am sa ma comport tipic celor de mai sus:)).


"Da" -cei de la Protv au mare dreptate, cand au anuntat ca sunt foarte multi conducatori bauti la volan in Romania, si din acest motiv au si fost aprinse instalatiile de Craciun.

Dar ce e de asemenea impotriva firii, e ca alcoolicilor nu le e oferit un suport psihic din partea autoritatilor sau familiilor.

De ce se fac atatea farmacii si nu clinici de dezalcoolizare in Romania/iasi?

De ce nu sunt incurajati oamenii cu aceasta "boala" sa mearga sa se vindece, iar cei care au cunostinte/rude/prieteni alcoolici de ce nu incearcă sa-i ajute prin diferite metode sa scape de acest viciu, nu sa se distanteze de ei.

VOINTA este cea care are cel mai mare succes in tratarea acestei boli. Cum se ajunge aici ..prin lupta.
De altfel viata e si ar trebui sa fie o lupta, iar pentru împătimiţii alcoolului este chiar o luptă aprigă.
Eu as preveni mai degraba...
Increderea si optimismul sunt doua arme de care nu trebuie sa se desparta acestia.
Eu va doresc succes si toate cele bune, celor aflati intr-o astfel de suferinta.