Pagina's

zondag 30 november 2008

Dieta impotriva frigului


Ai facut deja rezervarile si abia te abtii sa nu faci de acum bagajele. Dar la masurile de siguranta te-ai gandit?

Vacanta de iarna inseamna in principal schi, sanius si plimbari prin zapada. Inseamna timp liber petrecut in familie, mai multa distractie si mai putina oboseala. Pentru unii, insa, vacantele in familie sunt motive de stres, pentru ca sunt atat de multe lucruri de controlat: copilul mananca zapada, la cabana nu se gasesc decat gustari nepotrivite, in camera de hotel e prea cald sau prea frig, juniorul, incepator intr-ale schiului, risca sa-si rupa ceva...

Pe de alta parte, nici in ceea ce te priveste nu stai mai linistita: ti-ai iesit din ritmul dietei (vor aparea kilograme in plus), aerul rece te sufoca s.a.m.d.

Cu ochii in patru...
Documenteaza-te cu atentie, ia in calcul chiar si cele mai pesimiste variante si, la final, inarmeaza-te cu o doza de optimism spunandu-ti: "Nimic din toate acestea nu se va intampla, si, chiar daca neprevazutul isi va face loc in concediul nostru, eu si familia mea suntem pregatiti".

Astfel, vei putea sa te bucuri de cele cateva zile de vacanta alaturi de cei dragi si, de ce nu, sa incerci noi sporturi de iarna, poate chiar snowboarding.

Dieta impotriva frigului
Din cauza zilelor mai scurte si a absentei soarelui de pe bolta, corpul nostru duce lipsa de vitamina D. Specialistii recomanda suplimentarea aportului de vitamina D prin capsule. Fara vitamina D, oasele copiilor nu se vor intari, iar pericolul de fracturi va fi mai mare. Alte elemente de care trebuie sa tii cont in dieta de iarna a familiei:
Hidratarea este foarte importanta. Pentru ca temperatura de afara e scazuta, inlocuieste paharul de apa cu o ceasca cu ceai.
Hrana echilibrata. O alimentatie bogata in carbohidrati si grasimi iti va umple, pe moment, stomacul si-ti va da impresia ca te-ai "incalzit", dar, pe termen lung, nu vei avea decat probleme (mai ales cu greutatea).
Vitaminele necesare. Nu evita legumele, ele iti asigura aportul necesar de vitamine si minerale si te vor ajuta sa treci cu bine peste anotimpul rece. Adu organismului un aport crescut de vitamina C - mananca multe citrice, fructe si legume (mai ales crude).

Fa-ti "lectiile" inainte de plecare in concediu si astfel zilele libere vor fi cu adevarat relaxante, fara sa fie nevoie sa te gandesti la masurile de siguranta.

Invata sa pui in bagaje hainele potrivite pentru fiecare dintre membrii familiei tale. Ai nevoie de pulovere de lana, nu din fibre sintetice, care sa acopere pantalonii, maieuri si tricouri din bumbac, manusi (cu un deget, tin mai cald), caciuli din fire naturale (nelegate sub barbie, pentru copil), ciorapi de bumbac, geci impermeabile.

Schiurile si echipamentul
Schiurile pentru copii vor fi micute si nu vei avea nevoie si de bete. Pentru tine, cumperi schiuri de inaltimea ta sau chiar mai mari (pentru coborare si slalom, adica ceea ce se face pe cele mai multe partii). Betele pentru tine iti vor ajunge la subtiori. Claparii - fie ca ii cumperi, fie ca ii inchiriezi - vor fi exact pe marimea ta (altfel risti sa faci bataturi). Ochelarii de schi sunt obligatorii la incepatori - te feresc de accidente pe partie si-ti protejeaza ochii de reflexia luminii in zapada. Chiar daca asa iti amintesti tu din copilarie, pe partie, la schi, nu se merge cu pantaloni de fas (orice cadere inseamna o necontenita alunecare in jos). Nici blugii nu sunt potriviti (se uda), deci opteaza pentru pantaloni speciali, usor elastici. Un sfat: nu imbraca pustiul in salopeta, mersul la toaleta va fi un calvar.

Raceala si degeraturile
Pentru raceli, sunteti cu totii pregatiti, fie vaccinati anti-gripal, fie indopati cu echinacea si cu vitamina C. O raceala rebela s-ar putea sa "prindeti", de pe partie. Incalziti dupa coborare, s-ar putea sa aveti tendinta sa mai dati din haine jos. Insa mai bine va abtineti.

Daca v-au inghetat degetele de la maini sau de la picioare, incalziti-le cu manusi groase, de lana (fara sa frecati pielea).

Farmacia de urgenta
Iata o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le iei cu tine de acasa. Iti trebuie medicamente care scad febra (potrivite pentru tine si cel mic), apa oxigenata, pansamente sterile, picaturi pentru ochi (atata soare si vant ar putea dauna), ceaiuri (de menta, de sunatoare), crema de protectie pentru fata (tot soarele e de vina!), pastile impotriva raului de stomac si multe suplimente nutritive. Sursa: www.e-sana.ro